Coalescența labială și cum o tratăm

Ce este coalescența labială?

În general marginile cutaneo-mucoase (labiile mici) care mărginesc intrarea în vagin sunt separate, cu o deschidere evidentă între ele. La unele fetițe, labiile se unesc și blochează această deschidere parțial sau complet. Cea mai frecventă formă de obstrucție vaginală la fetițe este coalescența labiilor mici datorată aderențelor labiale. Cea mai mare îngrijorare este dată de predispoziția la infecții de tract urinar repetate.

Sursă foto: Aici

Pentru mai multe detalii recomand acest site Aici.

Care este povestea mea în legătură cu acest subiect?

Fetița mea avea 1 lună când am fost la un control de rutină la pediatru, unde am aflat că are labiile mici lipite. De atunci mă tot informez și caut soluții și cel puțin în cazul fetiței mele am găsit calea naturală pentru această problemă.

DE REŢINUT!

Acest articol nu dorește substituirea unui tratament prescris de pediatru, este doar o povestire a experienței personale.

Doamna pediatru ne-a spus că este o lipsă de estrogen în corp, că este nevoie de igienă (spălată zona cu apă călduță și uscată bine zona cu un prosop de bumbac, aerisită cât mai des și ferită de iritații și detergenți) și de o cremă cu estrogen, pentru a preveni o posibilă intervenție chirurgicală.

Nu m-ai auzisem până atunci de coalescență labială. Era ceva cu totul nou, însă am avut răbdare și am căutat peste tot informații, am întrebat alte mămici și mi-am urmărit mereu fetița să văd cum evoluează.

Ce am făcut? Până la vârsta de 6 luni am căutat să îi schimb scutecul după fiecare pipi sau caca, să o spăl cu apă călduță fără săpun sau vreun detergent decât dacă se impunea, am încercat să o las să stea cu fundulețul gol, ca zona să se poată aerisi, cât de des posibil, am căutat ca scutecele să fie cât mai naturale pentru a evita iritațiile și am început să dau zona cu ulei presat la rece de caise sau de migdale atunci când apăreau iritații, ba chiar o mămică îmi spusese că ea o dădea în zona labiilor cu ulei presat la rece după ce o spăla și usca, împotriva umezelii. Așa am și procedat.

La 6 luni fetița mea avea labiile lipite complet, însă o monitorizam mereu să mă asigur că face pipi. Făcea fără probleme. La fiecare control doamna pediatru ne reamintea că este nevoie să tratăm zona cu cremă cu estrogen ca să nu ajungem la chirurgie. Vă spun, nu este ușor să te faci că nu auzi ce spune medicul și să îți asculți instinctele, însă asta am făcut și a meritat!

De ce am refuzat crema cu estrogen? Simplu, când primesc o rețetă, caut prospectul fiecărui medicament pe internet și văd dacă are sens sau nu să le cumpăr, în funcție de ce anume găsesc la reacțiile adverse. Așa am făcut și acum. Aici găsiți prospectul la crema cu estrogen. Vă las să trageți singuri concluziile, eu una am făcut-o! Ca să nu spun că peste tot găseam forumuri unde mame disperate spuneam că sunt la a 4-a sau a 5-a intervenție chirurgicală și că problema tot revine, chiar și cu crema cu estrogen. Așa că am spus NU la tot!

În afară de faptul că labiile mici erau lipite, copilul meu evolua mai bine decât spuneau graficele, era foarte sănătoasă și vioaie, așa încât am avut tăria să aștept chiar și când labiile erau lipite complet și să caut altă soluție în detrimentul cremei cu estrogen.

Mama mea m-a ajutat și s-a interesat la medicii din Italia legat de această problemă, cât și în rândul mamelor. Acolo nu se recomandă așa ușor chirurgia ca aici, însă baza este tot această cremă cu estrogen. Mamele în Italia aveau o tehnică pe care mi-a fost, sincer, teamă să o încerc. Ele dezlipesc cu un bețișor de ureche zona, iar la unele fetițe se dezlipește fără durere sau sângerare, la unele cu durere sau sângerare. Eu nu am vrut să aflu unde se încadrează fata mea.

Am zis: „Bine, am refuzat tot: cremă cu estrogen, dezlipirea forțată a labiilor, chirurgia nici nu intra în discuție, dar ce e de făcut?”. Atunci am văzut că aveam rămas în casă uleiul bio pentru masajul perineal. Link Aici.

Acesta ajută la relaxarea perineului și îi stimulează elasticitatea. M-am uitat pe etichetă, am citit ce ingrediente conține și am văzut că este ok așa că l-am încercat. Am masat ușor zona labiilor cu acest ulei, trăgând zilnic de ele ca ușor să se întindă și să cedeze singure. Totuși nu eram mulțumită de mine. Mi-am spus: Dacă această adeziune a labiilor se datorează lipsei de estrogen în corp, atunci cum să fac, ce să mănânc sau să beau ca fetița mea să primească estrogen prin laptele meu? Iar m-am pus pe căutat și am găsit soluția: SOYA.

Am început să beau lapte de soya bio și să masez ușor zona cu acel ulei și pot spune că într-o săptămână i s-au dezlipit treptat labiile, până la jumătate. Deci se poate și altfel. Este nevoie de multă informație, răbdare și dragoste pentru copii noștri.

Acum fetița mea are aproape 8 luni și are labiile aproape dezlipite, iar eu urmez același „tratament”. Ce e drept, la început beam zilnic lapte de soya, acum o dată pe săptămână, iar uleiul nu îl mai aplic așa des.

Voi v-ați confruntat cu coalescență labială? Cum ați trata-o? Dacă nu, ați mai auzit până acum de această problemă? Vă rog să îmi lăsați mai jos impresiile voastre legate de acest articol.

29 thoughts on “Coalescența labială și cum o tratăm

  1. Bună,

    Și noi am primit aceasta veste la un control recent la doctorița pediatru, și nu știm ce sa facem. Ne-a recomandat estrogel crema, dar nici noi nu am vrea sa o dam. O sa mergem și la un chirurg pediatru sa mai cerem o părere.

    La tine cum a evoluat? Este ok acum fetița, doar cu masajul cu ulei și laptele de soya? Ai mai folosit și altceva?

    Mersi

    Like

    • Buna! Fetita mea are acum 1 an si 8 luni. Labiile s-au dezlipit de cateva luni bune si de atunci nu am mai baut nici eu nici ea lapte de soya si nici masaje nu i-am mai facut. Eu am observat imbunatatiri majore dupa ce mi-a revenit menstruatia. Am inteles ca o data cu venirea menstruatiei, mama are si mai mult estrogen in corp. Si cum fetita mea este alaptata, probabil beneficiaza si ea de valul meu de estrogen. Nu sunt expert, doar constat ce vad in cazul fetitei mele. Va tin pumnii si orice veti alege, sper sa aibe cele mai bune si blande rezultate pentru fetita voastra.

      Like

      • Bună ziua!
        Ce ulei ați folosit, vă rog? Link-ul nu mai e valabil. Vă referiți la cel de la Weleda cumva?
        Mulțumesc!

        Like

    • Buna, si noi am avut problema asta, prima data acum 2-3 ani, am mers la chirurgie pentru ca am gasit o doamna dr care mi-a facut o impresie buna cand am contactat-o si bine am facut, a fost extrem de simplu si fara traume, a igienizat zona, si in cateva secunde cu un bisturiu a dezlipit labiile fara nicio sangerare, copilul nici nu a plans. Cum era insa de asteptat coalescenta a revenit (inteleg ca pur si simplu la fetitele predispuse orice iritatie sa poate vindeca cu labiile lipite si crede-ma noi avem peste 5 ani acum, nu vei putea departa labiile dupa fiecare baie si sa dai cu crema din belsug, sau cel putin noi nu am putut, va veni vremea sa se stearga si spele singura, etc). Dar am pierdut numarul de telefon si/sau nu-mi amintesc corect numele doctoritei ca sa mergem iar la o consultatie, doctorii pe care i-am vazut mentionati sau recomandati in domeniu am vazut ca au recomandat solutii pe care nu le inteleg, fie vestita crema pe care tu ca mama o aplici cu manusi, dar copilului nu ii dauneaza :(, fie operatie sub anestezie generala…Mi-am zis ca nu e asa grav, la 6 ani incepe secretia de estrogen si problema ar trebui sa se rezolve de la sine, infectii nu a facut in tot timpul asta, dar nu sunt impacata, am tot felul de ganduri daca a stat prea mult cu ele lipite si s-a transformat din nimic intr-o problema serioasa, de ex…nu stiu inca cum o sa procedez, insa daca gasiti un chirurg care sa rezolve cum v-am povestit, in 5 secunde, fara interventii complicate va rog din suflet sa imi transmiteti si mie contactul. Multumesc,

      Like

      • Cu drag! Asa voi face, insa doar daca aud la cineva din cunostinte, pentru ca eu personal o voi lasa pe cea mica sa isi revina in timp. Acum are 1 an si 9 luni si este dezlipita mai mult de jumatate si nu a facut infectii. Sunt sigura ca cu timpul se va dezlipi toata. Nici eu nu mai folosesc de foarte mult timp ulei sau alte interventii oricat de mici sau bio. Am lasat-o efectiv in pace

        Like

  2. Buna,numele meu este Sorina,ne aflam in Anglia,si din pacate si noi avem aceasi problema,…cred…de ce zic cred,pt ca gaura de la vagin mi se pare destul de mica,si nu imi amintesc sa fii fost asa.Fetita mea are 8luni aproape,si am avut grija la igiena ei mereu,si dintro data…puffff….descopar ca ceva nu e okAm fost aici la doctori dar ei zic ca e normal,insa instinctul meu zice altceva….nu sunt nebuna Imi vine sa mor pe mine ca nu am observat mai demult,insa imi era teama la baita sa desfac si labiile,o curatam decat la desfacerea „buzelor”.Zic ca nu era asa pt ca la un control de aproape 3 luni,cand am plecat din Romania,doctora mi le a desfacut si mi a dat cu Sudocrem,si mia spus sa ii dau cu crema sa nu se lipeasca ,asa am facut mult timp dar imi era tema sa desfac labiile,iar acum am sezizat o culoare rozalie pe pampers ca o scurgere,dar foarte mica,si atunci am incercat sa ma uit si am vazut problema.Scurgere nu a ma fost,dar totusi deschizatura mi se pare mica.Aici in Anglia de unde pot procura uleiul.??
    La tine deshizatura cum era,eu nici nu stiu cum ar trebui sa fie ca sa pot spune …da este lipitura.Si doctorii aici nu mi s au parut prea ecpliciti .iti las nr meu sa vb..mersi 0745932417

    Like

    • Buna draga mea! Eu am tot specificat de-a lungul timpului ca nu am nici un fel de specialitate si ca ca scriu doar din experienta mea de mama. Tot ceea ce am facut ca sa evit doctorii si medicamentele, am scris in articol. Daca vrei sa sti cum este fetita in prezent, asta iti pot spune, insa nu pot sa iti dau sfaturi in locul unui doctor. Fetita mea are acum 1 an si 9 luni. Mai este foarte putin lipita zona si am sesizat o imbunatatire cand am avut un val de estrogen in corp si mi-a revenit ciclul. A ajutat si uleiul pe care il gasesti pe internet sa il comanzi (ai site-ul in articol), cat si laptele de soia, insa si rabdarea mea. Multa sanatate si iti multumesc pentru feedback.

      Like

      • Iti multumesc pt raspuns…
        Am cumparat si eu uleiul si am inceput sa beau lapte de soia
        Dupa ce ti am citit articolul m am documentat o noapte intreaga si am ajuns la concluzia ca sunt bune
        Acum revin cu o intrebare:cat lapte ai baut pe zi? Eu incerc sa ajung la 1 litru,e ok?,si uleiul il aplic la fiecare schimbare de pampers dupa ce ii fac igiena locala cu apa calduta.
        Te pup
        Ps:stiu ca nu esti doctor,dar intrebam pt ca si eu sunt adepta naturistelor ,si increzatoare in efectul lor

        Like

      • Eu am băut mai puțin lapte (1-2 pahare, sau cu cereale…deci un castron) până a făcut ea circa 1 an, apoi am rărit. Mai este puțin lipită, dar acum nu m-ai intervin. Deja face 2 ani şi nu mă lasă să o mai dau cu ulei, decât dacă se irită, atunci o dau cu ulei de migdale presat la rece. Cu drag şi mă bucur că te-a ajutat articolul meu. Te îmbrățişez!

        Like

  3. buna, am citit articolul si mi-a fost de folos. fetita mea are un an si 3 luni si a avut de 2 ori labiile lipite. prima data s-au desfacut singure, apoi am tot sperat ca va fi bine dar timp de 3 luni era tot mai groasa pielea. am luat uleiul si am masat cate putin de cateva ori pe zi, putin pentru ca nu statea. dupa aproape o luna pielea a fost tot mai subtire dupa care a inceput sa se rupa singura. recomandarea medicilor a fost chirugie de urgenta si crema cu estrogen. am refuzat ambele. ma bucur pentru ca ai impartasit o solutie mai sanatoasa pentru micutele noastre

    Like

    • Bună ziua! Mi-ați făcut ziua mai frumoasă! Mă bucur enorm că va fost de folos acest articol. Fetița mea are acum 2 ani şi aproape 2 luni şi mai este puțin lipită, iar eu nu mai folosesc uleiul, deşi cred că ar sta să o dau. Am încetat pentru că am vrut să îi dau şi corpului şansa să îşi revină singur. Vă doresc toate cele bune!

      Like

  4. Buna, la 4l2s fetita mea avea coalescenta labiala aproape completa. Am ajuns la chirurg, le-a desfacut si dupa 2 saptamani, adica ieri, am observat ca au inceput din nou sa se lipeasca. Am intrat in panica si am tot cautat pe net informatii si am dat de povestea ta. As vrea sa incerc si eu varianta ta insa am niste intrebari, daca poti sa imi raspunzi, te rog: 1. Folosesc ulei de lavanda Weleda, oare o fi ok sau sa il iau pe cel recomandat de tine? 2. Cat lapte de soia ai baut la inceput? O cana pe zi sau mai mult? 3. De cate ori pe zi trageai usor de labii? La fiecare schimbare de scutec sau o data, de doua ori pe zi? Fata mea se inroseste f repede in acea zona si as vrea sa stiu cum ar fi ok sa fac. Eu ieri i-am tras usor la fiecare schimb de scutec si se inrosise si azi am alternat cu crema de galbenele Weleda.
    Multumesc anticipat,
    Andreea

    Like

    • Bună! Ca şi ulei, eu îl recomand pe acela, are nişte proprietăți speciale. Nu ştiu sincer ce proprietăți are cel de lavandă. Ca şi cantități de lapte…am băut o cana de lapte câteva zile pe săptămână, o perioadă şi îi dădeam şi celei mici (cu cereale, cu chia, cu tot ce se putea), iar ea beneficia de soia şi de la mine, deoarece o alăptam. Şi acum o alăptez la 2 ani şi 2 luni. Nu ştiu să zic cât am băut…probabil o lună sau mai mult. Cât despre zona intimă a fetiței, o dădeam zilnic cu uleiul specificat în articol. Rar trăgeam de ele, mai mult le masam. Vă recomand să le masați la început, dacă spuneți că a suferit o intervenție şi când nu va mai fi roşie zona, să trageți uşor-uşor pentru a nu lăsa să se lipsească mai mult. Eu nu le-am dezlipit nociodată prin masajele mele, ci doar am împiedicat să se lipească total. Acum are 2 ani şi 2 luni şi beau foarte rar lapte de soia sau să mănânc ceva din soia, nici masaje nu mai fac cu ulei, însă o mai verific şi o mai dau cu ulei presat la rece din ulei din sâmburi de caise atunci când se irită. Acum este parțial lipită de circa un an sau mai mult, dar văd că a râmas aşa. Nu o deranjează aşa că o las în pace. Când avea sub un an, o verificam la fiecare schimbat de scutec şi masam cu ulei, însă asta pentru că era aproape lipită. Recomand şi când o spălați în zona intimă, să nu folosiți săpunuri sau orice alt detergent, decât dacă ajung fecale pe acolo. În rest doar apă călduță. Motivul?Simplu. Detergenții irită şi favorizează lipirea. Deasemenea eu am pus-o de la 4 luni pe oltiță pentru a o ajuta să scape mai repede de scutece, pentru că şi acestea favorizează. La 1 an şi 5 luni, am scos scutecele pentru că nu le mai accepta, ziua cât şi seara. Mult succes!

      Like

  5. Buna, fetita mea are aproape 9 luni si ieri i s-a dezlipit partea de sus. Mai are foarte putin jos. Am folosit doar uleiul recomandat de tine. Iti multumesc mult! Ar fi bine ca si doctorii chirurgi sa stie de acest ulei.

    Like

  6. buna,

    am scris mai sus cat de mult a ajutat uleiul la dezlipire, dar acum de cateva luni( fetita are 2 ani si 2 luni) tot lipite sunt si nu vad semne de ameliorare. am tot dat cu ulei si am curatat bine, scutec nu mai poarta de 6 luni.
    crema de galbenele weleda are si ea efect sau ce sfat mai aveti?
    mersi

    Like

    • Bună! Acela este un ulei de la Weleda, nu cremă de galbenele. Așa a avut și fetița mea, când se dezlipeau puțin, când se lipeau puțin. Acum are 3 ani și încă mai sunt lipite puțin. Nu am mai umblat acolo de când avea 1 an și ceva, centru că am înțeles că e ok să o las în pace. De atunci a și stagnat evoluția ei, dar eu sunt împăcată cu faptul că nu sunt lipite de tot. Tot ce vă pot spune este că nu mi-a făcut nici măcar o infecție, iar fetița mea nu mai poarta scutece de la 1 an și 5 luni. Este sănătoasă acolo jos. Nu sunt doctor, dar dacă este sănătoasă și nu o supără nimic acolo, mai bine o lăsați în pace. Seară frumoasă!

      Like

  7. Buna!Avem și noi aceasta „problema „la fetita noastra și categoric nu vreau sa folosesc crema dar nici la operație nu vreau sa ajung deaceea am căutat ceva care sa ne ajute sa prevenim ,ceva natural și ma bucur foarte mult ca am ajuns la acest articol care după părerea mea este de mare ajutor!!!!😊
    As o întrebare in momentul in care sunt lipite de tot nu este nevoie de operație?Copilul cum mai poate urina?🤔

    Like

  8. Buna fetita mea are 3 luni si o saptamana .iar ieri am observat ca are labiile lipite complect am sunat medicul mi a spus ca daca urineaza bine nu e grav si sa o las asa sa ca mai tarziu cand creste se dezlipesc de la sine insa nu mi a spus cat timp nimic doar atat daca urineaza e ok…eu ca mama nu sunt linistita mai ales ca sunt in Anglia si medici de aici sunt putin bizari ..M am hotarat sa incerc metoda ta, insa mie mi a venit ciclu chiar daca putin.. deci pot sa consider ca nu ar fi din cauza estrogenului daca se pune problema asa ca ar fi mai mare dupa.. poate fi doar de la o iritatie?? Nu stiu ce sa fac sa folosesc doar uleiul ? Multumesc

    Like

Leave a comment