Meseria de mamă nu este un concediu

                   Sursă foto: Aici

   Am citi de curând pe un grup de suport în alăptare pe Facebook, postarea unei mame care povestea foarte îngrijorată că este foarte obosită, că nu reuşeşte să gândească limpede şi se întreba dacă mai sunt mame în aceeaşi situație. Trebuie să spun că am rămas oarecum surprinsă de răspunsurile date şi de ce, nu îmi explic exact. Probabil m-a surprins numărul mare de mame care povesteau situații similare în care epuizarea fizică şi mai ales psihică şi-au spus cuvântul.

                   Sursă foto: Aici

   Şi oare nu este aşa? Oare câtă lume ştie cât de prost hrănite sunt mamele? Sau câte nopți nedormite au veghându-l pe cel mic pentru că este bolnav sau poate pentru a căuta o altă rețetă cu care să îl ademenească pe cel mic la micul dejun? Are sens să spun că în timp ce cei din jurul mamelor se plâng că muncesc mult şi abia aşteaptă concediul, ele nu îşi pot permite unul?

   Sunt câteva mame norocoase care au babysitter sau bunici în viață care pot sta câteva ore cu cel mic sau poate o săptămână întreagă în timp ce mamele sunt la mare. Sunt şi este foarte bine că au aceste posibilități. Sunt binevenite ajutoarele.

   Însă azi vorbim despre mamele care fac totul şi primesc puțin ajutor. Fie nu îl au, fie nu îl doresc, fie nu şi-l permit. Oricare ar fi motivul, ele reuşesc să crească un copil, doi…ba uneori şi mai mulți (bine, sunt rare cazurile, recunosc, dar nu voi nega că ele nu există).

   Toate mamele îşi iubesc copiii, chiar şi cele care uneori uită să arate acest lucru. Eu cred că mamele au doar momente în viață, când nu mai pot, clachează sau simt că nu mai au suficientă dragoste de oferit şi fac un gest care îi şochează pe cei din jur. Atunci trec de la modul EU POT ORICE, la cel UMAN, adică IMPERFECT

   Poate că țipă la cel mic sau poate îl plesnesc spunându-i că este rău. Oricare ar fi situația, eu cred cu tărie că acea mamă încă îşi iubeşte copilul, însă ceva e prea mult sau prea puțin pentru ea. Poate nu primeşte suficientă dragoste de la partener şi simte că nici ea nu are suficientă să ofere sau poate nu are timp suficient să respire, să se relaxeze după doi ani de rutină în care a spălat, a călcat, a gătit, a măturat, a iubit, a şters, a consolat, a renovat, a reparat, a dezinfectat, s-a maimuțărit, a cântat, a citit, a desenat, a educat, a răbdat, a alergat…să continui? O pot ține aşa tor articolul, dar cred că ați priceput. Mă refer mai ales la cei care au impresia că mamele sunt în concediu de creştere al copilului. 

   Se numeşte concediu, însă e departe de a fi unul. Şi să nu ne înțelegeți greşit, iubim să fim mame, dar pentru sănătatea noastră, cât şi a copiilor, avem nevoie de înțelegere, de răbdare, ba chiar de flexibilitate din partea celor din jur. Măcar atât. O spun în numele tuturor mamelor care îşi cresc copiii singure: Atât vrem de la voi cei din jur…înțelegere, răbdare, flexibilitate. Zic flexibilitate pentru ca sună mai ok. Uneori oamenii tind să ne spună ce să facem şi cum să facem, dar ştim cu toții că drumul spre iad e pavat cu “bune” intenții. Când vedeți o mamă că nu mai poate, că cedează psihic, nu o certați, nu o criticați, dar nici nu o ignorați. Orice lucru negativ o va afunda şi mai mult în întunericul din care nu ştie să iasă. 

   În schimb puteți avea răbdare să o ascultați fără să vă aruncați cu sfaturi necerute, să o înțelegeți mai mult când nu are timp să iasă la un suc pentru că este foarte obosită (şi probabil neepilată, nepensată şi nu îşi aminteşte ce a mâncat ea la cină, dar vă poate spune perfect de câte ori a făcut cel mic caca) şi să fiți mai flexibili când acesta nu doreşte ca cel mic să stea cu ochii în televizor la desene pentru că încă este prea mic (mai mult ca sigur cel mic se va distra cu voi făcând şi altceva).

   În încheiere, nu doresc să vă spun ceva simandicos sau siropos, ci am să vă întreb sincer: Oare de câte ori ați înțeles şi ajutat o mamă care a ajuns la capătul puterilor, care nu are ajutor şi care nu ştie cum să facă ca să se regăsească?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s