Butonul ROŞU al oricărui părinte

Astăzi am ales să vă vorbesc despre momentele în care conştient sau nu, alegem să călcăm pe “teritorii” pe  are spuneam clar că nu vom păşii, că vom evita să facem un anumit lucru precum făceau mamele noastre sau că nu le vom da un anumit dulce să mănânce.

                     Sursă foto: Aici

Nu spun că nu este bine să facem ce ne propunem, nu spun că sunteți prea autoritari cu voi înşivă sau cu copiii voştri, spun doar că uneori obosim şi călcam pe bec. 

Poate că nu reuşesc să mă fac prea bine înțeleasă aşa că voi alege un exemplu din viața mea. Eu am spus că nu îi voi da fetiței mele dulciuri din comerț (din cauza conservanților, dar mai ales a cantității de zahăr), însă este un lucru greu de realizat. Nu doar că vede la alți copiii şi cere (şi nu tot timpul poți anticipa ce îşi va dori să mănânce piticul în ziua respectivă ca să faci în casă ceva sănătos şi să iei cu tine în parc), uneori chiar la mine vede că mănânc ceva nou şi apetisant. Oricât m-aş ascunde, cu cât creşte, cu atât mai greu o pot păcăli. Acesta este butonul meu ROŞU. Apăs pe el când chiar nu am soluții alternative sau când mă aflu în situații mai grele (sunt bolnavă sau ne mutăm şi nu am timp să fac ceva în casă).

De multe ori noi mamele ne criticăm între noi sau ne bârfim una pe alta: “Ia uite, îl lasă la desene!” sau “Vai, îi dai să mănânce pufuleți?”. Nu ştim ce se întâmplă în familia respectivă şi chiar dacă am şti, să nu uităm că toți avem butonul ROŞU pe care apăsăm din când în când. Important este să nu lăsăm lucrurile să devină o rutină şi să scape de sub control. 

Acum să nu mă înțelegeți greşit, eu nu încurajez părinții să dea pufuleți şi să îi lase pe cei mici în fața televizorului cu orele. Clar să fie. Fiecare îşi asumă responsabilitatea pentru butonul apăsat. Fiecare cântăreşte în mintea lui dacă merită sau nu să calce pedala pe un drum care poate deveni greşit.

Vă pot da un singur sfat, iar restul depinde de voi. De fiecare dată când alegeți un drum de care nu sunteți foarte încântați, gândiți-vă dacă se merită, vizualizați cum va arăta cel mic peste câțiva ani dacă veți apasa butonul ROŞU. Este cel mai simplu exercițiu. Ascultați-vă inima. Dacă nu sunteți împăcați 100% cu alegerea respectivă, mai bine renunțați şi căutați soluții. Deveniți creativi. De multe ori pe mine mă ajută să fac alegerea între a o lăsa sau nu în fața televizorului sau să o lăs să guste ceva ce nu îmi este pe plac.

Sunt tare curioasă, voi ce buton ROŞU aveți? Sau poate aveți mai multe butoane pe care apăsați pentru că efectiv nu găsiți alte soluții. Care sunt acelea? Ce soluții ați găsit? Dacă vă place articolul, vă invit să dați un Share prietenilor. Mulțumesc!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s