Piticii şi “băița”. Cum o putem face mai plăcută pentru cei mici

La acest capitol am întâmpinat câteva probleme (în general la spălatul pe cap), aşa că m-am gândit să împărtăşesc cu voi câteva sfaturi practice, dar să vă şi pregătesc emoțional pentru când nimic nu va funcționa.

Atunci când nu era foarte necesară băița, o întrebam mereu dacă pregătesc apa în cadă sau nu. Mă conformam mereu cerințelor. Când însă băița se impunea, căutam să o atrag cu jucării:

1. Luam o păpuşică care era foarte murdară (aşa o prezentam eu, deşi nu tot timpul păpuşica era murdară) şi o rugam să o ia cu ea în baie ca sa o spele. Îi explicam că pregătesc cada pentru păpuşă, nu pentru ea şi de cele mai multe ori acest lucru funcționa. 

2. Alteori o atrăgeam cu tot felul de activități ce se fac cu apă. Spre exemplu, această activitate simplă şi la îndemână. Aveți nevoie de o căniță de plastic, o linguriță de plastic, cuburi de plastic şi multă spumă. Îi puneam puțină apă şi şampon în căniță şi îi arătam cum să amestece ca să facă spuma. Apoi îi arătam cum să transfere spuma din căniță în cuburi. Cei mici se distrează şi îşi exersează motricitatea fină. Fetița mea avea 1 an şi 11 luni când a făcut această activitate, însă recomand ca părinții să facă activitățile cu spumă doar dacă cei mici nu mai au tendința să guste tot ce prind.

               Surse foto: Ion Angelica

2. Altădată i-am spus că mi-ar place să înotăm împreună, aşa că intram alături de ea şi ne bălăceam.

3. Băița a fost mai uşoară şi mai distractivă de când am achiziționat acest colăcel de gât. Avea 2 luni atunci, însă el se poate folosi de la naştere. Cea mică se simțea independentă şi în timp ce eu o spălam, ea făcea mişcare şi se distra. Colăcelul îl avem şi acum (cel penteu toddleri), însă nu îi mai trezeşte interesul. Poate pentru piticii voştri va fi util şi distractiv.

                     Sursă foto: Aici

4. Cănd nimic nu funcționa, ultima mea redută era să îi spun că face cum doreşte, însă eu am mare nevoie de o baie, aşa că intram eu în cadă şi efectiv mă puneam să fac baie. Nu trecea mult timp şi o auzeam cum îi cerea tatălui ei să o dezbrace ca să vină cu mine în baie. 

5. După cum am spus mai sus, problema la noi nu era intratul în cadă, pentru că în general adoră să facă baie, însă spălatul pe cap a fost mereu o provocare. Încă de pe la 1 an a început să refuze să o spăl pe cap cu şampon. Până atunci o spălam foarte rar pentru că avea păr puțin şi pentru că nu se murdărea aşa de tare. Ce soluții am găsit? 

 • Vă spun un lucru verificat: nu forțați copilul. Nu funcționează! Va refuza şi mai tare să se spele pe cap. Am încercat o dată când fetița mea a hotărât să îşi pună ciorbița în cap. 
 • Recomand ca lucrurile să fie luate treptat: Eu am început prin ai arăta cum mă spăl eu pe cap, aşa că fie intrați împreună în cadă, fie separat. Cum preferați. Eu mereu intram cu ea pentru că îi plăcea mult. În timp ce mă spălam pe cap, era atrasă de spuma din capul meu şi o lăsam să pună mâna, să mă ajute să mă spăl, în aşa fel încât cea mică să vadă că nu e ceva de temut. 
 • După ce am făcut aşa de câteva ori (între timp o spălam pe cap, dar cu apă), am început să ne jucăm când la mare, când la piscină şi apoi în cadă de-a făcutul plutei. La început nu era prea atrasă pentru că îi era teamă şi pt că îi intra apă în urechi, dar am continuat să îi arăt cum se face pluta şi să o întreb dacă vrea să încerce şi ea, iar în cele din urmă a încercat. Acum o facem mereu. 
 • Un alt pas pe care îl recomand pentru ca cel mic să depăşească frica de udat părul, este joaca cu para de la duş cu ajutorul căreia puteți recrea ploaia. Eu duceam ploaia când pe picioare, când pe mânuțe, când pe corp, superficial pe cap, iar pe mânuțe, corp, iar pe cap. Îi explicam că aşa se simte ploaia, doar că este rece, cel mult călduță vara şi îi explicam rolul ploii. La mine au ajutat toți aceşti paşi, cât şi joaca în apa de la mare, unde valurile o udau pe cap, mersul la piscină. Totul e decurs pe o perioadă lungă de circa 6 luni şi am mers în ritmul ei. Acum o pot spăla pe cap, deşi încă mai sunt momente în care refuză să o spăl pe cap, spunând că nu este murdară (moment în care mă amuz teribil).
 • O altă idee care mi-a dat-o o mămică este aceea de a folosi acest mic accesoriu. La noi nu a dat roade, însă poate pe voi vă va ajuta. Pentru mai multe detalii aici.

                     Sursă foto: Aici

  Sper să vă fie de ajutor sfaturile mele, iar dacă aveți prieteni care întâmpină astfel de probleme, să le share-uiți şi lor acest articol. Vă mulțumesc!

  Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google photo

  You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s