13 activități pentru toddleri

Pentru că primul meu articol de acest gen 10 activități pentru toddleri a avut un mare succes, m-am hotărât să las din treburi să aștepte, din proiectele pe care le mai pregătesc pentru cursurile Play with me București și să mai scriu un articol în care să aduc și alte idei pe această temă. Cu ce să îi ținem ocupați pe micuți ca să avem timp pentru treburile din casă? Iată câteva:

1. Ne jucăm cu mâncarea. Fie că cel mic stă în scaunul de masă sau nu, joaca cu mâncarea este o distracție garantată. Plus că cel mic va fi sigur curios să guste, așa că va câștiga toată lumea. Fetiței mele îi plăcea să pună pâine într-un borcănaș cu apă. Bonus, eu mă alegeam cu un copil murdar, mizerie în jurul mesei, dar cu un copil fericit. Puteți face o supă cremă și să îl lăsați pe cel mic să pună crutoanele în supă sau să îi dați o linguriță, un borcan cu gem și câteva clătite pe care să le ungă el cu gem.

imag5483-326297692.jpg

2. Joaca cu platilina. Cu această activitate încă o țin ocupată pe cea mică. Are mult succes, mai ales când gătesc și nu o pot implica și pe ea în ceea ce fac (pentru că mă grăbesc sau pentru că e prea periculos pentru ea). Îi explic tot timpul că și ea poate găti lângă mine cu plastilina, îi ofer tot ceea ce are nevoie și stă acolo mult și bine, până i se face dor de sân sau se plictisește și pleacă și își caută altceva de făcut.

Dacă a renunțat la băgat orice în gură, puteți folosi joaca cu plastilina (eu o fac în casă), pentru a înlocui joaca cu lutul. Îi dați celui mic o bucată de cocă sau plastilină și lângă un bol cu porumb, linte, orez etc. și îi arătați cum să facă. Fie că face arici în care înfige bucăți de paste sau scobitori, fie că face o inimioară pe care pune bobițe de linte, sigur se va distra.

Dacă cel mic încă vrea să guste, puteți pune pe o farfurioară câteva semințe (floarea soarelui, dovleac etc.), bucăți nucă sau chiar fructe uscate. Se va juca, va experimenta și va gusta liniștit.

3. Să pictăm. Eram foarte agitată că nu reușeam să termin la timp câțiva faguri pentru cursurile pe care le țin cu cei mici, iar ea dorea să stea cu mine și să mă ajute. I-am oferit un stup aproape finalizat, o pensulă și vopsea galbenă. Am rămas surprinsă cât de concentrată a stat și cât de mult i-a plăcut. A trecut la altă activitate abia după ce a terminat tot de pictat.

Se poate vedea că îi place să picteze. I-am dat de micuță să se distreze pictând. Puteți înlocui pensula cu bureți, baloane umplute cu făină, frunze etc.

4. Înfigem scobitori. Dacă nu aveți teamă de ele, puteți da celui mic să înfigă scobitori în cutia rămasă de la prânzul comandat acasă. La această activitate este bine să fiți și mai atentă la cel mic.

Puteți varia activitatea ce implica înțepat, împuns ceva. Tot sub supraveghere, se poate face un panou de celuloid, în care se pot înfige pioneze colorate. Tot așa puteți face și cu plastilină/cocă și spaghette/macaroane/scobitori.

5. Facem curățenie cu mami/tati/buni sau cine stă cu cel mic. Mami șterge praful, cel mic la fel, mami dă cu mopul, i se dă și celui mic unul pe măsura lui (găsiți la Jumbo), dă mami cu mătura, dă și cel mic cu una, calcă mami rufe, are și cel mic unul de jucărie. Ca să nu cheltuiți mulți bani, puteți găsi jucării ieftine și la magazinele de jucării reciclate aduse din afară. Dacă cel mic nu vrea să participe, îi puteți da o carte (pe care scrie și șterge), o tăbliță sau un obiect ce necesită curățare și îi explicați ce are de făcut.

La noi cam așa stau lucrurile, dacă fac curat în baie, vine și buburuza mea, îmi cere un burete sau o cârpă și se pune pe treabă. Tot așa facem și cu oglinzile din casă, ea stropește cu detergent pe oglinzi, iar eu șterg. Când obosește, se pune și ea pe șters oglinzile.

Am făcut și o regulă de care încerc să mă țin, de fiecare dată când vărsăm apă sau facem mizerie, ștergem/ curățăm în urma noastră.

6. Înșirăm. Această activitate nu este una dintre favoritele ei, însă când o cere stă ocupată ceva vreme cât eu mai gătesc sau șterg repede masa. Se ia un șiret, câteva cuburi cu găuri sau bile mai mari și i se arată celui mic ce are de făcut.

7. Transfer. Putem face transfer de orice: semințe, boabe, mărgele, pom-pon, orez etc. Fetița mea încă nu are răbdare la 2 ani și 4 luni să transfere ceva migălos, așa că aleg mai mereu ceva mai mare, precum pom-pon.

8. Joaca cu apa. Că este cu spumă, că e simplă sau colorată, fetița mea adoră aceste activități. De curând am lipit cu silicon câteva sticle de Acqua Carpatica și am creat niște țevi prin care să curgă apa în găleată. A captat-o mult, doar că este o activitate care în general necesită strângerea apei de pe jos. Recomand ca această activitate să fie făcută undeva unde există gresie și faianță, cum este baia. Cei mic pot vedea cum apa curge prin țevi, iar prin această mică activitate la îndemâna oricui, pot învăța despre ce se întâmplă cu apa ce curge în chiuvetă, spre exemplu.

9. Gătim. Mereu când mă pregătesc să gătesc, o anunț pe cea mică ce anume vreau să fac și o întreb ce i-ar place să facem împreună sau dacă vrea să îi pregătesc o activitate lângă mine. În funcție de răspuns, aleg ce anume să o las să facă și ce nu. Exemplu: dacă fac supă de găluște, ei îi place să mă ajute cu cernutul grișului în bol peste oul bătut.

Îi place să facem cam orice cu făină, mai ales să facă coca pentru biscuiți. Inițial se joacă cu făina, în timp ce eu pregătesc restul ingredientelor, apoi cu coca și cu pusul în tavă. Mai greu cu răbdarea până se coc, de obicei atunci mă solicită să facem ceva împreună.

10. Joaca de-a vânzătoarea. Ne jucăm cam circa 5-10 minute de-a vânzătoarea și clientul care vine și cumpără după care o anunț că mai am câte ceva de făcut și că mai revin la ea din când în când. Ea continuă joaca liniștită, de obicei își pune banii în ghiozdan și începe să cutreiere casa în lung și lat, spunându-mi că se duce să cumpere câte ceva.

11. Lipim. O activitate care o solicită puțin, dar suficient cât să speli măcar câteva vase. Tragi o bandă lată de scotch dintr-un capăt în altul al camerei sau de la un scaun la o masă, pe care cel mic va lipi biluțe colorate sau cuburi colorate. Sunt de preferat cele ușoare, astfel banda de scotch va rezista.

12. Curățăm știuletele. Se ia un pitic, o tavă, un știulete de porumb, un bol și un desfăcător de sticle sau ceva mai dur cu care cel mic să reușească să scoată boabele de porumb de pe știulete. La sfârșit îi arătăm cum să strângă boabele ce cad pe jos.

Apoi putem face activități de transfer cu boabele obținute. Prin această activitate am învățat-o despre cum se trăiește la țară/fermă în timp ce ea curăța știuletele, iar eu spălam aproape de ea vasele.

13. Triăm pe culori. O activitate ușoară, ce se poate face cu sau fără cineva lângă copil. Se iau pahare colorate și bețe colorate, iar cel mic le va tria singur, noi doar îi arătăm dacă undeva nu a triat bine.

Sursă fotografii: Ion Angelica

Se pot face foarte multe activități cu cei mici, ieftine și cu o complexitate mică, ce nu necesită multă pregătire înainte. Totul ține de interesele copilului, vârsta lui, câte treburi are de făcut mama sau cine se ocupă de cel mic și de curajul și răbdarea de care dau dovadă mama, tata, etc. În funcție de aceste criterii, puteți foarte bine face cam totul cu cel mic. Eu am clătit rufe în lighean alături de cea mică, am făcut patul împreună, am scuturat așternuturile, am împachetat hainele împreună, am spălat geamurile împreună. Nu a fost ușor, trebuie să recunosc, însă cu răbdare și cu amânarea unor treburi pentru mai târziu sau pentru altă zi, am reușit. Secretul este să țineți bureții de spălat chiuveta din baie, spre exemplu, în același loc mereu, așa cel mic va ști de unde să îi ia când va dori să repete activitatea. Deasemenea, este foarte bun un Learning Tower. Vă las o poză mai jos.

Sursă foto:Aici

Trebuie să țineți minte că lor le place să facă multe lucruri cu noi, însă ne vor cere să facem și activități ce le plac lor și de care noi poate nu avem timp. Cumva trebuie echilibrată balanța, pentru că cel mic va începe să refuze să facă anumite activități cu noi, dacă nu îi vom dedica timp și pentru ceea ce dorește el să facă.

Sper că vă vor prinde bine aceste idei pentru activități de tip Montessori și că veți găsi un echilibru între treburile ce trebuiesc făcute zilnic în casă și timpul petrecut cu cel mic. Eu tot timpul caut să integrez cumva copilul în tot ceea ce fac pentru a-mi ușura munca, dar și pentru că astfel fetița mea va învăța multe lucruri alături de mine, va fi mai puțin stresată (deoarece eu sunt prezentă acolo tot timpul) și va avea mai multă încredere în ea (cu fiecare activitate pe care va reuși să o facă singură).

Dacă va plăcut acest articol și credeți că ar fi util și altor mame, tați, bunici, bone etc., vă rog dați un SHARE. Mulțumesc!

Leave a comment